Process - Tönt Hur ni beställer animationer och informationsgrafik
687
page-template-default,page,page-id-687,bridge-core-3.0.1,vcwb,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1403

Animationsprocess

8 Steg till leverans

1. omfattning

Vi kommer överens om det generella utseendet, längden på filmen och animationsteknik. Detta görs genom referensfilmer, moodboards och en öppen dialog mellan oss. I slutet av det detta skede är vi överens om i vilket riktning filmen ska ta, hur lång filmen är och vi sätter ett pris på produktionen.

2. innehåll

Tillsammans tar vi fram ett manus, det bruka vara att ni skriver utkast och tankar som vi finslipar och visualiserar. Vi gör utkast på style frames från filmen och ger er förslag på berättarröst, så att ni får en glimt av hur er film kommer att bli.

3. style frames

Vi tar fram style frames, vilket är bilder eller illustrationer som visar hur slutproduktionen kommer att se ut.

4. bildmanus

Ett bildmanus består av skisser eller fullständiga bilder från filmen som tillsammans med texter ger en överblick hur filmen kommer att se ut från början till slut. Bildmanuset säkerställer att ni får rätt film för er och är ett verktyg som används aktivt under produktionen av filmen.

5. röstinspelning

Här är det dags att spela in berättarrösten som ger ton till berättelsen. Tillsammans hittar vi en röst som både passar filmen och er som varumärke. Antingen är ni med under inspelning av berättarrösten eller får olika versioner av inspelningen att välja på.

6. produktion

Vi sätter igång och producerar filmen, vi skapar karaktärerna till ritar bakgrunder, mm. animerar och sätter ihop filmen. Här får ni chansen att komma med feedback och göra mindre justeringar.

7. ljudmix

När animationen är godkänd är det dags att lägga på slutmixen av musik, VO och ljudeffekter. Detta steg är pricken över i:et för er film.

8. leverans

Hela processen brukar ta mellan 3 till 8 veckor beroende på vilken typ av produktion ni har beställt, men efter har ni en ny animerad informationsfilm, grafikpaket för tv, animerad logotyp, infomercial för sociala medier eller vilket roligt ändamål ni har med er produktion.

Informationsgrafik

4 steg till leverans

1. omfattning

Vi kommer först överens om det generella utseendet på illustrationen med hjälp av referenser och sedan fastställer vi vart och hur illustrationen ska användas. När det är satt kommer vi överens om ett pris och vilket format illustrationen ska levereras i.

2. skisser

Vi på Tönt tar fram skisser och för att etablera att vi är på rätt väg och ni kan se hur er slutprodukt kommer att se ut. Ni har här möjlighet att ge feedback på illustrationen eller godkänna så att vi kan gå vidare till nästa steg.

3. färdigställande

Här gör vi färgläggning, skuggning, texturer osv. för att se till att er bild blir så fantastisk som möjligt.

4. leverans

I det här skedet levererar vi er bild i det format som vi kommit överens om i första skedet. Ni får har er bild som ni kanske använder i en tidskrift, webbsida, affisch, reklamspot, och mycket mer.

cel animation, 2D, 3D, stop motion & motion design

Olika animationstekniker

Cel animation

Klassisk animation eller cel animation är den animationsteknik Disney exempelvis använde i sina många klassiker. Med andra ord är det en animationsteknik där vi ritar varje bildruta en i taget. Detta är en av de mer tidskrävande animationsteknikerna, men resultat är enastående och det finns inga begränsningar hur saker i bild kan utvecklas, förvandlas och röra på sig.

2D animation

Sedan digitaliseringen har nya sätt att animera utvecklas och idag görs de flesta animationerna med hjälp av datorer där datorerna gör massa beräkningar åt animatörerna, vilket har gjort att vi idag kan åstadkomma animationer mycket snabbare och med det billigare. 2D animationer är fantastiska och när vi arbetar med texter, skyltar och objekt finns det inget bättre sätt att arbeta. Att animera karaktärer i 2D så existerar en del begränsningar, men vet man bara vilka de begränsningarna är det lätt att arbeta runt dem och skapa otroliga resultat.

3D animation

Vi har i många år sett 3D animationer på bio och i våra vardagsrum. 3D animation är filmer genererade helt i datorer där karaktärer och objekt modelleras som om de vore gjorda utav lera, fast digitalt och sedan får färg och liv genomen 3D-program. 3D är fantastiskt, men en något långsammare process än exempelvis 2D animation och att göra stora projekt krävs mycket resurser när det kommer till datakraft. Däremot att göra saker som titlar och enklare objekt är 3D ett fantastisk verktyg något vi ofta använder i kombination i många av våra produktioner.

Stop motion

När vi fotar ett existerande objekt rör objektet något framåt och sedan tar ett nytt fotografi och sedan sätter dessa bilder i följd och genom det skapar en animation, så kallas den tekniken stop motion. De flesta av oss tänker på filmer som Wallace & Gromit eller kanske pingvinen Pingu när vi tänker på stop motion. Men stop motion används ofta inom reklamfilm och mer stiliserade sammanhang och är ett både snyggt och stilfullt sätt att presentera en vara, tjänst eller ert varumärke.

Motion design

Motion design är ett samlingsnamn för all sorts av animationsteknik, då motion design refererar mer till syftet av animationen än hur den är gjord. Motion design började först och främst med tv- och filmvinjetter där grafik används för att sätta stämningen. Idag är motion design utbrett och där företag har egna motion identities, vi ser animerade banners och gif:ar på webbsidor och allt från namnskyltar, presentationsskyltar till events, tv-program, reklamfilm, vloggar, appar, rörliga interface, osv. vilka alla har till någon grad motion design.

Vad kostar en fisk?

flera variabler när vi sätter pris på en produktion

När vi ställer frågan hur mycket en fisk kostar, så beror det både på storlek och vilken typ av fisk. Samma gäller filmproduktion och illustrationer. Hur något väljs att ritas eller animeras tar olika lång tid, samt det beror på hur lång filmen ska vara eller hur många illustrationer som behöver göras.

Ett prisexempel vore en 2D animerad infomercial menad att publiceras för webb på 30 sekunder inkluderat berättarröst, musik och ljudläggning kostar i undre kant 50 000 SEK exkl. moms. Sedan varierar priset beroende på filmlängd, animationsteknik och innehåll.

Kom ihåg att det kostar inget att fråga, så ingen faktura kommer att komma innan vi är helt överens om stil och omfattning av produktionen och ni har godkänt vår offert.

Cost of a fish Animation Produktionsbolag Stockholm